Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nacionalismus, jak se rekne po nasem je "svina":)) Hlavne ten cesky, ktereho se tento stat uz po stoleti nedokaze strebat. Vim jak to myslite, urcite se ten spatny cesky nacionalismus vas netyka, ale v nasi vlade a institucich je opravdu hluboko zakoreneny.

My Moravane jsme se totiz nikdy nepridali do Ceskoslovenska, nikdy jsme se dobrovolne nevzdali vydavani svych zemskych zakonu, nikdy jsme se nevzdali naseho markrabstvi nebo zemskeho zrizeni, nikdy jsme nesouhlasili s likvidaci zemske hranice a vydani kusu nasi zeme do nejakych ceskych kraju, nikdy jsme nesouhlasili s odebranim nasich zemskych barev, pocestovanim atd., atd.

Kdyz se v devadesatych letech vyzadovala naprava komunisticke totality, vsechny navrhy byly zameteny a musela se drzet huba. Kdyz se nedavno dovolavali Sobotky, proc ceska vlada upira moravskou narodnost, byli jsme zase umlceni nesmyslnyma argumentama. Je nam vnucovana ceska narodnost, historie, moravska se neuci, vsichni jsme oznacovani za Cechy, vse je ceske, znak CR se bere vic a vic pouze za ceskeho lva a dokonce i cely stat se dokazal prejmenovat na Cechii! Tot kruty cesky nacionalismus. Ale nemyslete, ze Moravane se vzdali. Pomalu, ale jiste se Moravane probouzi v nasem vlastnim obrozeni. Jeste je stale cas, bratri Cechove. Udelejte co je spravne.

1 1
možnosti
Foto

A co by bylo správné? Obnovit Velkou Moravu? Či země koruny české? Či ,,jenom" moravský sněm, aby i pro Vás bylo křesílko a korýtkoRv A slezané, či moravští slováci, nebo hanáci, atp., by pro Vás byli ,,menšinou a Češi cizinci?Rv Inu, leckdo by chtěl revokovat dějiny, že. Ovšem k obrazu svémuRv

0 1
možnosti

Napadlo Vas nekdy pani Zdenko pouvazovat co vlastne spojuje lid zeme v narod? Je to verze jazykova nebo verze zemska? CR se dosud nezbavilo verze jazykove ta je diskriminacni a nesnasenliva. Ta je u vyspelych narodu prekonana, obyvatelstvo spojuje v narod zeme ve ktere zije. Jak prohlasil sveho casu Georg Mendel: "Jsem Moravan reci nemecke". Kazdy ma pravo byt casti naroda bez ohledu na jeho obcovaci jazyk. Na tomto principu existuje napr. Svycarsko, uz po staleti a bez ohledu na to ze se Nemci a Francouzi v minulosti nekolikrat servali. Tak tomu bylo i v Cechach, na Morave a ve Slezku, budto Cech nebo Boemish nebo Moravan ci Mahrer. Tedy v Jihlave zili jen a jen Moravane at uz mluvili cesky nebo nemecky, at uz chodili do kostela nebo synagogy. Ostatne za Moravana se povazoval i J.A.Komensky, za svou vlast povazoval Moravu, na netu je mozno videt mapy Moravy ktere vlastni rukou kreslil. Verim, ze je lepe se zit jako Svycari ne jak jako u nas kde panuje heslo "Upirat a vnucovat". (Upirat pravo byt Moravanem a vnucovat cechizmus)

1 3
možnosti
Foto

On Vám někdo upírá Vaše právo,abyste se cítil Moravanem a nutí Vás cítit se Čechem?Trošku mně to u Vás zavání nikoli vlastenectvím, ale nacionalizmem:-/

3 1
možnosti

J90a89r51a 66R66a94n74k

12. 5. 2017 20:14

Zvlastni, u Vas zili 3 narody: Nemci, Cesi a Zide......u nas zili Nemci, Cesi a Slovaci...

Zide nejdou narod, je to predevsim etnicka skupina, kterou najdete vsude na svete - i v Japonsku.

http://rabbiwithanswers.com/chosen-nation/

1 2
možnosti
Foto

Já jsem nacionalista, protože si uvědomi význam a důležitost vlastního národa jsem sounáležitý s lidmi, kteří zde žijí, zároveň jsem oddaný zemi ve kterém jsem se narodil, vyrostl , žiji v ní a osobně se ztotožňuji s jejími symboly. To, že význam nacionalismus byl zneužit je věcí druhou.

4 0
možnosti
Foto

Pro mne platí totéž, ovšem považuji se ,,toliko" za vlastence;-) Domov je pro mne i Vlast, čili místo kde žiji a po celé generace máme i své rodinné kořeny. Bývaly doby, a nejen za kom, kdy se užívaly ,,rubriky" národnost a stát. příslušnost. Klíčové bylo to druhé a stát a vlast se stalo synonymem. Tak vznikl i tzv. čechoslovakizmus, ač na území ČSR žily lidé mnohých národností, což nakonec platí i v současnosti v ČR;-)

2 0
možnosti

Nacionalismus je v podstatě synonymem pro vlastenectví, respektive jde o politické postoje, které vlastenectví nějakým způsobem participují. Ovšem současná doba, která slovo národ odsuzuje, staví na jednu úroveň vlastenectví, nacionalismus či nacionální socialismus a snaží se vzbudit dojem, že jde o synonyma.

Když někdo o sobě řekne, že je nacionalista či vlastenec, tak je otázkou, jak to myslí. Zda ve významu původním, nebo v moderním (tedy nacionální socialismus).

Smysl Vašich příkladů trochu nechápu. Jestli tím bylo míněno, že nacionalismus je nesmysl a vymezování se vůči imigraci jsou nesmyslné, tak to nesedí.

Ze třech důvodů:

1) Minimálně německá menšina prokázala, že i integrovaná a kulturně blízká menšina cítí loajalitu k původnímu národu a příliš dlouho netrvalo, než se z velké části postavila proti Československu. Je potřeba si uvědomit, že mezi lety 1918 -vznik ČSR a 1933 (Henleinovci) je pouhých 15let, tak dlouho vydržela Československá multinárodní idylka.

2) Bavíme se o národech s velmi blízkou kulturou, zvyklých žít na jednom území po staletí. A jak popisuje bod 1, ani to v podstatě nestačilo. Takže jestli to chcete použít jako příklad možného mírového soužití s muslimy, není moc vhodný. Nebo je, ale potvrzuje spíš názor "nacionalistů."

3) Etnické menšiny (Židy tu máme stále a nejsou s nimi problémy, osobně znám dva a vážím si jich, stejně jako například Slováky, Ukrajince apod.) mohou s většinou žít v míru za předpokladu, že akceptují (a přijmou) většinovou kulturu. To neznamená, že se musí asimilovat, ale je nutné se integrovat. A hlavně, nevnucovat svojí kulturu majoritě. To ovšem nelze očekávat od muslimů, jimž jejich víra přikazuje islám (jenž není sekulární a nelze v něm jasně odlišit náboženství od politiky) dále šířit.

Dalším faktorem je, že početně menšina musí zůstat menšinou. Jinak přestane jít o menšinu, ale o většinu a logicky začne požadovat tomu odpovídající podíl na moci. Takový potencionální vývoj lze už považovat za kolonizaci.

11 0
možnosti

P60a12v76e31l 98P83o26n17e53c

12. 5. 2017 18:49

Jsem rád, že se tady sešlo tolik rozumných odpověďí a tak bych se rád zeptal: Marine Le Pen je vlastenka nebo nacionalistka a proč?

1 0
možnosti
Foto

Nejde o to, jak koho ,,onálepkovat", ale co má za skutečné cíle a jak jich chce dosáhnout.

2 2
možnosti
Foto

Opravdu mne potěšilo (podle diskuse), že existují lidé, kteří ví, co je skutečné vlastenectví, nikoliv pouze prázdná nacionalistická hesla. Převedeno do denní praxe, vlastenec ví, že má povinnosti ke své vlasti, nacionalista se dokáže pouze ohánět svými právy vůči své vlasti. Že má k ní i nějaké povinnosti, jej již nezajímá.

5 0
možnosti

Upřesním - vlastenectví je výrazem českým, nacionalismus pochází z latiny. Významově jsou si velmi blízké.

Důležité je neplést si to s nacionálním socialismem, zejména s tím německým.

4 0
možnosti

Moje maminka byla z pohraničí Šumavy. Ve vsi měli německou rodinu ševce, sedm dětí bosých a žebravých. Když se dostal k moci Hitler, házeli po mamince a jejích sourozencích kamení. Maminky rodina byla židovského původu a často dávala almužny právě těmto dětem.

5 0
možnosti
Foto

Z bolné minulosti

pravdou, poctivostí

k svobodě národa

slávě Vlasti

a ke cti milého Domova . T.G.M.

Zdroj: http://jiroudek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=528265

1 0
možnosti
Foto

,,Jaký je rozdíl mezi nacionalismem a vlastenectvím?"

Celkem ,,prostý". Nacionalista povyšuje ,,svůj" národ nad ostatní národy, či jiné národy obvińuje a ponižuje. Vlastenec ví, že tomu tak není. Ani se nepovyšuje, ale ani se ,,nehrbí";-)

9 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS