Diskuse

Nostalgie

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já jsem měla třináct, když přišla Sametová revoluce. Socialistickou republiku jsem měla za nejskvělejší nejhumánnější režim. Obdivovala jsem Husáka, jehož jsem si lepila do sešitu Občanské výchovy. Dědeček mi vystál frontu na pomeranč. Rekreovat jsem se jezdila do Východního Německa k moři anebo do Jugoslávie v přívěsu, který vyrobil otec. Měli jsme krásného žigulíka. Rodiče byli v Řecku, Španělsku, Německu, Chorvatsku a dále. Měli jistotu práce. Lidé budovali město zadarmo v rámci brigád. Nikdo se nebál se v práci ozvat, aniž by ho vyrazili. Nyní se všichni bojí, když ceknou, že poletí.

0 7
možnosti
VV

A taky jste klidne mohla vykrikovat at zije sovjetsky svaz a nikdo vas za to nezavirala jako udajne vase prarodice.

4 0
možnosti
PK

Nanuk byl s čokoládou a stál 1,40 Kč. Bez čokolády byla Polárka za kačku. Jinak dost zneužíváte faktor času. Naše rodina měla "mlíkařství" na Žižkově v Chlumově ulici a pamatuji si konec čtyřicátých let jak to tam vypadalo. A tenkrát to s komunisty, na které to svádíte, nemělo nic společného, prostě taková byla doba a úroveň. Část rodiny na venkově - Lukavec u Pacova, chudí chalupníci,  si nemohli vynachválit založení a  existenci JZD. Je to opravdu složitější než píšete. Tím nezpochybňuji, že "reálný socialismus"proti vývoji v západní Evropě selhal.

0 2
možnosti
VV

No, konec ctyricatych let uz mel s komunisty hodne spolecneho. Jinak mate celkem pravdu. Jen bych jeste pripomel eskymo za padika co se prodavalo v keine. 

A kupodivu neco chutove podobneho prodavacted Norma na klacku a asi za 7 KC. 

Ty KC bejvaly i za Protektoratu.

0 0
možnosti
Foto

J84a50k91u52b 72R73o51t66h

8. 10. 2015 21:14

Hezké. R^

Víte, co je ale hrozné? Při pohledu na fotografii s popiskem Zdenka si uvědomuji, že podle zobrazených reálií nedokážu určit dobu vzniku. Může to být foto z doby okupace nacisty, může to být z doby skonu Stalina, může to být i polovina šedesátých let, a co mne  skutečně děsí, tu a tam to na venkově i ve městě takhle klidně mohlo vypadat o deset let později. Kdosi ty blbé doby nazval bezčasím. Přesné.:-/

3 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 690x
Jsem čtenářka i pisatelka. Přispívám do Epoch Times.Také korektuji texty. V životě se to projevuje trochu jako nemoc z povolání. Ráda sdílím svoje postřehy ze života na této planetě. Mám velmi málo příbuzných, ale přátelé mi je mohou vynahradit. Věnuji se cyklistice, kultuře, fotografování, literatuře faktu, zabývám se historií holocaustu a lidskými právy současnosti. Každý den cvičím qi-kung, protože jak pravil Gándhí: Kdo nemá čas na cvičení, ten má  potom dost času být nemocný. Funguje to.

 

Seznam rubrik