Nostalgie 1 - Koupání v sobotu

20. 10. 2015 20:44:26
Sobota byl den, kdy se naši předkové hodlali po celém týdnu důkladně umýt. To jest napustit si vanu horké vody a vykoupat se. Během týdne se provizorně oplachovali nad umývadlem v kuchyni nebo v koutku, obličej, paže, nohy.

Nohy se většinou strkaly do lavóru, ale někdy pro ně muselo posloužit to stejné umývadlo, ve kterém si myli i obličej :o).

V 60. letech jsme jako děti bývaly účastníky těchto sobotních rodinných koupelí. V prostoru vyhrazeném jako koupelna nebo prádelna se v kotli ohřála voda, napustila se do vany, u které bylo připraveno "jemné koupelové mýdlo" a osuška či ručníky.

A navečer se rodina sešla a začalo se s koupelí. První v pořadí jsme byly my děti. Ponořily jsme se do vany a užívaly si lázeň, na kterou budeme čekat zase celý týden. Po nás šli do vody rodiče, pak teta a strejda, nakonec babička a děda. Takové bylo pořadí. Inu, poslední koupající mohl mít vodu ve vaně již pěkně hustou... Vzpomínám si, jak kdysi teta sehnala koupelovou sůl. Bylo to pro nás vzácné, nasypat si do vody růžové krystalky vonící soli. Možná ještě ani nepěnily, ale nám stačila vůně a ten pohled na sáček s krystalky.

Přáli jsme si, aby nám ta krásná čistota vydržela co nejdéle.

Jako zlatý hřeb večera nás čekal ohřátý párek. Ten byl výjimečně pouze v sobotu, s chlebem a hořčicí. Pro děti čaj, pro dospělé lahvové pivo.

K tomu jiná moje teta vzpomínala na koupele u jejích rodičů, kteří ještě mívali služebné děvče. A to bylo dříve, tato historie sahá asi do předválečných let, 20.-40. léta. V domě se také ohřála voda a nalila se do necek nebo dřevěné vany, těžko říci, co to bylo za hygienické zařízení. Rovněž do koupele šly nejprve děti, pak rodiče a nakonec se koupala služtička. Tehdy měli asi jedno mýdlo pro všechny, ten poslední se utíral asi do již notně mokré osušky. Mýdlová voda se jen tak nevylévala, tehdy si vody příliš vážili. Vodu z koupele použili ještě na vytření podlahy, protože obsahovala mýdlo, a to je přece škoda vylít.

Pamatuji si rovněž, jak se děda holil břitvou. To byl obřad začínající "broušením" břitvy, kdy děda nejprve natáhl řemen a o něj břitvou přejížděl. Pak se namydlil levandulovým holicím mýdlem a břitvou se pozorně oholil. Břitvu omyl a složil.

Po smytí mýdla vzal kamenec a potřel se jím po tvářích (průsvitná bílá hrudka se mi tuze líbila, ale děda mi ji do rukou nechtěl půjčit). Takové holení vydrželo pěkně pár dnů.

Autor: Zdenka Danková | úterý 20.10.2015 20:44 | karma článku: 25.66 | přečteno: 1183x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.44 | Přečteno: 509 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 690

Jsem čtenářka i pisatelka. Přispívám do Epoch Times.Také korektuji texty. V životě se to projevuje trochu jako nemoc z povolání. Ráda sdílím svoje postřehy ze života na této planetě. Mám velmi málo příbuzných, ale přátelé mi je mohou vynahradit. Věnuji se cyklistice, kultuře, fotografování, literatuře faktu, zabývám se historií holocaustu a lidskými právy současnosti. Každý den cvičím qi-kung, protože jak pravil Gándhí: Kdo nemá čas na cvičení, ten má  potom dost času být nemocný. Funguje to.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...